Zašto muškarci ignoriraju svoje žene?

Pisano za stranicu Moj Put

Ignoriranje je taktika pasivne agresije i vrlo moćno sredstvo manipulacije. Takvo ponašanje često postaje u nekim odnosima način komunikacije. Žene znaju reći kako ne dopiru do svojih partnera, kako ih partneri ne čuju, ili ih ignoriraju. Kada nekoga ignoriramo to znači da imamo snažne osjećaje u vezi nečega što ne možemo ili ne želimo jasno artikulirati u odnosu prema osobi koju ignoriramo.

U radu s parovima, muškarci najčešće navode tri razloga zbog kojih ignoriraju svoje partnerice.

1. Smatraju da njihove partnerice žele kontrolirati ono što rade

Recimo supruga ima namjeru provesti popodne s mužem. On gleda sport. Ona se ljuti. Kaže mu da prestane s gledanjem i da se posveti njoj (u prijevodu = da radi ono što ona misli da treba).

Velika većina muškaraca teže imati osjećaj slobode. Žele biti fleksibilni i imati vrijeme za sebe. Kada žene prigovaraju muževima i govore im kako se trebaju ponašati, one tako remete njihovu fleksibilnost. Točnije, diraju u njihovu slobodu. Muškarci trebaju slobodu jer im ona daje osjećaj kontrole, sigurnosti i poštovanja.

Žene se žele češće povezati negoli muškarci i više vremena provoditi s partnerom. Možda u počecima, žene imaju uspjeha u kontroli partnera. No, nitko ne voli biti kontroliran. Muškarci ignoriraju najčešće jer vjeruju da je to jednini način dobiti ono što istinski žele. Razumijevanjem postojanja različitih potreba, dovest će do balansa u partnerskim odnosima.

2. Navode kako supruge žele da svaki slobodan trenutak posvete njima.

Muškarci često navode kako njihove partnerice žele da svaki slobodan trenutak provode s njima. Partneri ne moraju stalno biti povezani i sve raditi skupa.

Vrlo je važno znati da se osim uz partnera, osobe mogu dobro osjećati ako vrijeme provede sa svojim prijateljima, ili se bave onim što im stvara sreću i zadovoljstvo. Recimo odlazak na ples, pilates, čitanje knjige…

Tako osobe pune svoje baterije, postaju zadovoljnije te odnos postaje ispunjeniji. Za skladne odnose važno je da oba partnera imaju svijest o važnosti punjenja baterija izvan partnerskog odnosa.

Khalil Gibran: „Ljubite jedno drugo ali ne stvarajte spone od ljubavi. Pjevajte i plešite zajedno, ali neka svako od vas uzmogne biti i samo.“

3. Vjeruju da što god naprave, ne valja!

Kada odnosi krenu prilično nizbrdo razlog za odabir ignoriranja javlja se najčešće kod onih muškaraca koji imaju osjećaj da što god naprave, čine krivo. Na primjer, ako javi da će ostati dulje na poslu, ne valja, ako ne javi, opet ne valja. Ako kupi namirnice, ne valja, ako ne kupi ni to ne valja. Kao da svaki partnerov izbor kod partnerice izazva frustraciju, bijes, gubitak strpljenja…

Takovi odnosi često budu izgovor muškarcu da se prestane truditi, govoriti s partnericom i da ju stavi na ignoriranje. Jer, ruku na srce, što god napravi – ne valja.

Kada se u odnosu pojavi ignoriranje, potrebno je preispitati sebe i iskreno odgovoriti kakav je to odnos i što se zapravo događa te poraditi na tome da se to promijeni.
Osobe koje mogu biti autentične u svom braku u braku i ostaju.

Ako partneri mogu biti ono što jesu, oni će rado vrijeme provoditi zajedno.